Pakkeliste til skiferien – Dette tøj skal du bruge til din skiferie

Er du en af de heldige der har taget sig råd til, at tage på skiferie? Det forstår vi godt. Skiferie er en kanon god måde, at komme lidt væk fra det hele, slappe af, få set noget nyt og spændende og få bevæget sig lidt.

Det kan dog hurtigt blive en stressende affære, at skulle pakke til en skiferie og ikke mindst huske alt man kan få brug for.  Derfor vil jeg nu hjælpe dig med, at få det vigtigste tøj med på den kommende skiferie.

Pakkelisten til skiferien

Jeg starter altid selv med at pakke det tøj jeg vil få brug for, og kun lige det jeg vil få brug for. Vi har desværre en tendens til,  at tage alt for meget tøj med, og ender med ikke at bruge halvdelen af det. Har du plads til det i bilen/toget/flyet/bussen, så gør det selvfølgelig ikke noget, men pladsen er som regel også meget trang, og jeg anbefaler dig, derfor kun at tage det mest nødvendige tøj med.

Start med det du skal have inderst:

Underbukser/trusser (1 par til hver dag)

Du skal selvfølgelig have dine mest behagelige underbukser/trusser med på turen. Lad nu være med, at tage den g-streng med som hele tiden skal rettes, eller de par underbukser du ikke kan gå med uden, at skulle rette på bulen hvert kvarter. Når du først er kommet i skitøjet, er det virkelig irriterende, at skulle rette på det inderste.

Dine underbukser/trusser behøver ikke være lavet i noget specielt materiale, de skal bare være virkelig behagelige at have på. Et styk underbukser/trusser pr. dag bør være nok. Hvis du mener du kan få brug for flere, kan du selvfølgelig godt tage et par ekstra med. Hellere en for mange end en for lidt. Det er heldigvis hellere ikke underbukserne/trusserne der optager mest plads i din taske.

BH/Sports-BH (2-3 stk.)

Langt de fleste kvinder har brug for at gå med BH, men når du står på ski er en almindelig BH altså ikke længere nok. En normal BH støtter kun dine bryster når du bevæger dig i et roligt tempo, men så snart du skal lave noget aktivt kan de bevæge sig så meget de vil, hvilket hurtigt kan føre til smerter. En sports-bh kan mindske dine bryster bevægelse med hele 78% (Ifølge en test Iform har lavet) Med en sports-bh kan du altså være langs på løjperne hele dagen uden at få ondt i brysterne. Du vil som regel kunne klare dig med 2-3 sports bh’er på en uge, og måske en enkelt eller to normale bh’er til når i ikke er på løjperne.

Skisokker (1 par pr. dag) Skisokker til skiferien

Efter en dag på ski, lugter dine tæer med garanti ikke særlig godt. Derfor kan det være en go idé at tage et par skisokker med til hver dag så du ikke skal i de klamme sokker fra dagen før. Hvis du er en af de heldige der ikke får lugtend fødder, så kan du sagtens nøjes med et par pr. anden dag. Du bør også tage to-tre normale par sokker med, så du har noget andet at tage på når i skal ud og spise eller lignende.  Du kan i dag få skisokker der klemmer ekstra meget specielle steder på foden og benet, men har du ikke nogle helbredsproblemer (dårligt blodomløb eller lign.) så vil et par normale skisokker være mere end godt nok til dig. Der er kun to ting du skal huske på.

 • De skal være så lange, at de går op over støvlekanten.
 • De må ikke være hjemmestrikket eller broderet. Køb nu nogle ordentligt sokker og lad tante Olgas hjemmestrikkede sokker blive derhjemme, eller bare i skihytten. Har du den mindste lille bule i sokkerne, vil du meget hurtigt få ondt i fødderne og din dag vil blive kort og pinefuld.

Skisokker er et paradis for svampe-spore så vask dine skisokker i minimum 65 grader varmt vand, og gå ikke med dem for mange dage i træk. Så undgår du nemt at få fod-/neglesvamp.

Skiundertøj (1 par pr. dag/anden dag)Skiundertøj til skiferien

Er der noget vi har en tendens til at overdrive med så er det især skiundertøj og t-shirts. Skiundertøj er det inderstelag du har på kroppen (underbukserne og BH er selvfølgelig indenunder). Det er skiundertøjet der skal sørge for, at holde dig varm og fjerne sved fra din krop, samtidig med at den lader huden ånde. Dette er et meget vigtigt lag, for hvis du ikke kan komme af med sveden og ikke lader din hud ånde, vil du for det første ikke kunne holde varme, du vil begynde at lugte meget grimt, og din hud vil lige så stille gå i forrådnelse. (Sat på en spids).

Skiundertøj bliver lavet i tre materialer, eller nærmere to materialer og en blanding af dem begge. Det drejer sig om uld, syntetiske fibre og en blanding af uld og syntetiskefibre.

Det er selvfølgelig fordele/ulempe ved hvert materiale og det vil jeg prøve, at ridse op for dig her.

Skiundertøj lavet af uld:

 • Fordelen ved uld er, at uld har en formidabel isoleringsevne, og dette mærkes bedre og bedre jo mere temperaturen falder. Dertil hænger sved lugten ikke særlig godt ved i uld, som det ellers gør i syntetiske fibre. Der vil derfor gå noget længere tid inden skiundertøj lavet af uld vil begyde at lugte af sved. Ulempen ved skiundertøj er, at mange mennesker ikke kan lide følelsen af uld mod huden, da det kan klø/stikke rigtig meget.

Skiundertøj lavet af syntetiske fibre

 • Skiundertøj lavet af syntetiske fibre har ikke helt den samme isoleringsevne som uld har, men dette betyder bestemt ikke, at du ikke kan holde varmen. Syntetisk skiundertøj er også mere allergivenligt end skiundertøj lavet af uld, det vil ikke give nogen kløen/stikken og det tørrer noget hurtigere end uld. 

Det vil være individuelt hvor meget skiundertøj du egentlig får brug for på en skiferie. Jeg har altid en trøje med pr. dag, og et par bukser med pr. anden dag. Jeg kunne dog helt sikkert godt nøjes med en trøje pr. anden dag.

En god måde, at få skiundertøj til at holde længere, er ved at skylle skiundertøjet efter brug og derefter hænge det ud i solen. Det tørrer utrolig hurtigt når det hænger udenfor og det vil også dræbe de fleste bakterier. Skyller du dit skiundertøj hver dag hænger lugten heller ikke så godt ved, og åndbarheden i skiundertøjet forbedres.

Fleecetrøje (1-2 stk i alt)Fleecetrøje til skiferien

Det eneste du skal have mellem dit skiundertøj og din skijakke/skibukser er en fleecetrøje. Det lyder måske ikke af meget når vi sidder herhjemme i Danmark og fryser selvom vi har tre-fire lag tøj på, men tager du mere end en fleecetrøje på vil du helt sikkert få det alt for varmt. Jeg anbefaler at tage to fleecetrøjer med på skiferie, den ene lidt tyndere end den anden. På den måde kan du nemmere justere alt efter temperaturen. Da jeg var afsted i julen (2012) i Zell am See, Østrig, svingede temperaturen fra +8 grader til -6 grader fra den ene dag til den anden. Derfor er det rart, at have to forskellige tykkelser med, så du om morgen kan vurdere hvor varmt det vil være, og tage en passende trøje på til temperaturen.

Det gode ved en fleecetrøje er, at den isolere helt vildt godt samtidig med, at den lader din krop ånde. En fleecetrøje er heller ikke så  stiv som en normal hættetrøje eller hvad man nu ellers har, og den tillader derfor noget mere bevægelighed. Er du kreativ kan du hurtigt selv sy en fleecetrøje, men ellers koster de ikke særlig meget, og du vil helt sikkert få brug for en.

Skibukser (1 par)Skibukser til skiferien

Nu er vi endelig kommet til det ydre. Her starter vi med et par skibukser. Det er her vi begynder at skulle stille store krav til vores tøj. Det er vores skibukser der vil være i mest kontakt med vand/sne og kulde, og derfor er det selvfølgelig meget vigtigt, at skibukserne kan holde os tørre og varme.

Når du skal vælge skibukser skal du være opmærksom på følgende:

 • Hvilket vandsøjletryk kan de holde til? Man siger, at tøj kan forventes at være vandtæt ved et vandsøjletryk der er over 2.000 mm, dette gælder dog kun ved regn oppe fra, og tager ikke hensyn til at du måske sidder i sneen. Det er desværre også de færreste producenter der skriver hvor meget vand deres skibukser kan holde ude, men hvis du finder nogle hvor det står, så er min anbefaling, at du som minimum vælger et par skibukser der kan holde til 5.000 mm. Meget gerne noget mere. Prisen på et par skibukser stiger næsten propotionalt med hvor gode de er til at holde vand ude, så som en tommelfingerregel kan du sige, at jo dyre dine skibukser er jo mere vand kan de holde ude. Selvfølgelig skal du ikke investere en formue i skibukser hvis du kun er afsted hvert andet/tredje år. 
 • Forstærkninger. Dine skibukser er nok den beklædningsgenstand der bliver udsat for det største slid. Derfor er dette også vigtigt, at dine skibukser har de rette forstærkninger. Her snakker vi om bagdelen, knæene og i bunden ved anklerne. Dette er de steder der vil blive udsat for mest slidtage, så tjek efter om materialet er tykkere disse steder.
 • Snefang i enden af bukserne er selvfølgelig også et krav. Vi vil helst ikke have sne ned i skistøvlerne, så et godt snefang er noget vi ikke kan undvære. Heldigvis er dette næsten en standard og du finder ikke mange skibukser der ikke har snefang i buksebenene.
 • Lommer er dejlige at have, og jo flere vi har jo bedre er det. Sørg for at lommerne har en god, stor og kraftig lynlås som du også kan åbne/lukke med skihandsker på.
 • Farven på skibukserne. Jo mere iøjefaldende en farve dine skibukser har, jo større er chancen for at du kan blive fundet hvis uheldet skulle være ude. Tænk praktisk og køb en fed og skrigende farve, istedet for at købe en sort eller være endnu HVID farve. Du vil gerne kunne findes og ikke camoufleres.

Det kan være en fordel at have 1-2 par normale bukser med til når du ikke står på ski, og måske nyder by livet.

Skijakke (1 stk)Skijakken til skiferien

Det er meget vigtigt at have en skijakke i en god kvalitet. Det er denne der sørger for om du bliver våd eller forbliver tør, om du fryser, har det tilpas eller om du sveder og det er denne der skal holde vinden væk fra kroppen.

Dette bør du kigge nærmere på når du køber en skijakke.

 • Vandsøjletrykket. En god skijakke har som minimum et vandsøjletryk på 8.000 mm. De bedste skijakker kan dog komme op over et vandsøjletryk på 15.000 mm. Dette er dog jakker der henvender sig til de mest aktive ski entusiaster. 
 • Vindtæt. Din skijakke skal selvfølgelig være vindtæt. Jo højere op du kommer på et bjerg, jo mere vil det som regel også blæse, så det er vigtigt at din skijakke er 100% vindtæt.
 • Åndbarhed. Dette er også et kanon vigtigt punkt at kigge nærmere på. En god skijakke skal kunne lukke sved ud af jakken uden at tage vand ind. Jo højere end åndbarhed en skijakke har jo bedre. Min anbefaling er, at du vælger en skijakke der har en åndbarhedsværdi på minimum 5.000 gram/kvadratmeter/døgn. Har den en større åndbarhedsværdi er dette bestemt ikke dårligt. De gode skijakker kan have en værdi over 30.000 gram/kvadratmeter/døgn.
 • Snefang i ærmerne og om hoften er rigtig godt at have. Så er du sikker på at du ikke får sne ind på maven/ned i bukserne eller ind i ærmerne.
 • Blødt stof i kraven. Din hals og hage vil hurtigt blive irriteret og ømme hvis du ikke har noget meget blødt stof i kraven på din jakke. Sørg derfor for, at din jakke er meget blød i kraven og barber dig jævnligt da små skægstubbe ikke hjælper mod en irriteret hage.
 • MANGE lommer. Jo flere lommer jo bedre. De skal bare allesammen kunne lukkes med en god, stor og kraftig lynlås som du kan få fat i med dine skihandsker.
 • Kraftig farve. Vælg en skijakke med en kraftig og skrigende farve. Du skildrer dig ud af mængden og er nemmere at finde hvis uheldet er ude.
 • Din skijakke må ikke være for tyk. Den skal bare fungere som et ydrelag til at holde vand og vind ude. Den skal ikke isolere dig. Læs mere om skijakker kontra vinterjakker her. Det er din fleecetrøje der skal hold dig varm.

Skihandsker (1 par)

Køb nogle ordentlige skihandsker og du kan nøjes med et par. Problemet med de helt billige og dårligere skihandsker er, at de hurtigt bliver våde og de tager en krig om at tørre igen. Sørg for, at de er ekstra forstærket mellem tommelfinger og pegefingeren da det ofte er her de bliver slidt i stykker. Om du vælger læderhandsker, kunststofhandsker eller dyre Gore-Tex belagte handsker er i og for sig ligegyldigt. De skal bare være behagelige at have på. Tør ALDRIG dine handsker på en radiator da dette kan få dem til, at stive og sprække. Husk at du skal have handskerne på og af hundrede gange om dagen, så jo lettere de er at tage på, jo bedre er det.

Hellere købe dine handsker en lille smule større end du normalt ville gøre, da det er luften mellem handsken og dine hænder der holder dig varm. En handske der sidder helt stramt varmer altså ikke på samme måde.

Skihandsker til skiferien

Hue (1 stk)

Tag kun en hue med på skiferie. Mere får du ikke brug for. En hjemmestrikket uld hue med store masker er et dårligt valg da sneen nemt sætter sig fast i maskerne. Udover hjemmestrikket huer er der frit valg på alle hylder. Find en der sidder godt og føles behagelig og som vigtigst af alt, kan varme dit hoved og dine ører.

Hue til skiferien

Skihjelm (1 stk.)

Det er desværre de færreste der vælger, at tage en skihjelm med på skiferie, men det bør du virkelig overveje at gøre næste gang du tager afsted. Du kan hurtigt komme til, at slå hovedet voldsomt mod is, et træ eller en sten. Pas på hovedet og brug en hjelm. De findes i så mange smarte varianter, at ingen længere behøver at se dum ud i en skihjelm. Dertil er du også et godt eksempel for dine børn eller andre unge.

Skihjelm til skiferien

Skibriller (1 stk.)

Skibriller er uundværlige. Hvis det er lidt tåget eller hvis det sner kraftigt, har du brug for skibriller. Lad være med at købe skibriller med, især, blåt glas. Blå er den værste farve du kan få til dine skibriller da de gør dit syn værre. Se evt. denne test lavet af Thomas Uhrskov. Derimod er gul/orange glas det bedste, så selvom blåt glas måske er sejere, så gør dig selv den tjeneste, at købe gult/orange glas til din skibriller.

Aldrig rør dine skibrille glas med fingerne, da de er coated med en speciel væske, og denne væske ødelægger du ved, at røre glasset.

Skibriller til skiferien

Halstørklæde (1 stk.)

Vælg et halstørklæde eller lignende som du kan bruge til, at lukke tæt omkring din hals, er altid godt at have. Køb en halstørklæde der føles godt mod huden og som kan være mellem dine jakke og din hals. Du skal ikke kvæles i halstørklædet.

Kategorier:

Tags:

Ingen svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *