Hvordan får man sexlysten tilbage?

Har du mistet lysten til alt det romantiske? Det er selvfølgelig noget, der er værd at arbejde på. Ved at få styr på problemet kan du nemlig øge din generelle livsglæde.

Manglende sexlyst er ret almindeligt problem, som der dog kan være forskellige årsager til. I de fleste tilfælde kan det løses, så du dermed går fra at have ingen lyst til sex, til pludselig at være tilpas og interesseret i det igen. Her vil vi give nogle gode råd.

Manglende sexlyst er mere normalt end du tror

Mange skammer sig over at mangle lysten. Vi lever trods alt i en verden, hvor vi bliver bombarderet med erotisk indhold – både i film, musik, reklamer, nyheder og ikke mindst samtaler i hverdagen. Det store samfundsfokus på sex har normaliseret, at vi kan være åbne omkring det, og det har både ført gode og dårlige ting med sig. En dårlig effekt er netop, at der er større forventninger til et aktivt sexliv, og at det kan frustrere nogle mennesker – for eksempel dem som ikke rigtigt har den store lyst til det.

Men hvis du lider af manglende sexlyst, så er du ikke den eneste. Det er en af de ting, som danske sexologer arbejder allermest med, da der ofte kommer nye klienter som netop ønsker tips og råd til at få mere lyst. Det er indimellem singler, men ofte er det også par i faste forhold, som vil have rådgivning til at få gang i soveværelset igen. Med andre ord: Personer i alle aldre, og ingen lyst til sex kan sådan set både være midlertidig og permanent. Men det kan ofte løses!

Årsager til mistet lyst

Hvis du føler, at du ingen lyst har, og du gerne vil ændre på det – så bør du finde årsagen til det først.

Der er forskellige årsager til, at personer mister lysten med tiden. Det kan både være fysiske årsager, som for eksempel træthed i hverdagen, fysisk stress, sygdomme, eller bare at man bliver ældre. Det er fx naturligt, at sexlysten falder med alderen.

Psykiske faktorer kan også stå bag. Nogle personer er nervøse for sex, måske er der præstationsangst eller lavt selvværd. De kan også stå i vejen for lysten til et sundt romantisk forhold med en partner.

Det kan også være relationen i sig selv. Kvinder har ofte brug for en følelsesmæssig nærhed, før de åbner sig op til at kunne nyde sexlivet. Mænd kan også have forskellige følelsesmæssige årsager som gør det svært at nyde det romantiske liv – mange bliver for eksempel trætte, når sex bliver for ensformigt, hvilket sker i mange forhold med tiden.

Den sidste årsag, som en førende sexolog har peget på, er dårlige sexvaner. Altså at man simpelthen har et dårligt forhold til sex, og en manglende forståelse for hvordan et godt forhold bør fungere. Dårlige vaner er for eksempel, når man ikke anerkender partnerens behov, eller når man har et problem som ikke håndteres i tide.

Det kan klart anbefales, at du ser nærmere på, hvilke årsager der ligger bag din manglende sexlyst – hvis altså du har dette problem. Det er nemlig hundrede gange nemmere at få løst problemet, hvis du kender årsagen til det.

Sådan kan problemet løses

Mangel på sexlyst kan løses på forskellige måder – det afhænger i høj grad af, om det er fysisk eller psykisk, om det er midlertidigt eller permanent.

Psykiske forhindringer kan typisk fjernes ved samtaleterapi. Altså hvor du taler med en sexolog om dine problemer, får nogle gode råd, og prøver nogle mentale øvelser, som gør dig mere tilpas med sexdating, og som kan hjælpe dig med at få lysten tilbage.

Ingen lyst på grund af fysiske årsager behandles anderledes. Hvis din lystmangel skyldes træthed, sygdom, eller at du er blevet ældre, så skal det ofte løses med livsstilsændringer. Kost og motion kan give bedre humør og sætte gang i blodomløbet, hvilket giver en større sexlyst helt naturligt.

Er det relationen mellem dig og din partner, der er problemet, for eksempel at det er blevet kedeligt med årene, og at det er blevet for ensformigt, så kan det løses ved at tænke kreativt og prøve nye ting. Være mere romantisk i forholdet, mere åben over for nye aktiviteter og sætte mere fokus på partneren. Der skal selvfølgelig to til at danse tango. På samme måde skal der to til at løse parforholdsproblemer, så her skal man altså klare opgaven sammen som par.

Dårlige sexvaner løses typisk med samtaleterapi, altså lidt på samme måde som behandling af psykiske forhindringer.

Hvor kan man få behandling?

Hvis du ønsker professionel behandling, altså i form af terapi, så er det en sexolog du skal have fat i. Der er sexologer i hele landet, især i de større byer. Du bør finde den bedste sexolog i din by (se blandt andet på anmeldelser, eller læs om sexologens kompetencer på vedkommendes hjemmeside).

Man kan ofte komme rigtigt langt ved selv at arbejde på tingene derhjemme. Men i nogle tilfælde er det også rart med professionelle råd, som er helt tilrettelagt efter dine behov. Her kan sexologi altså være oplagt, for man kan lære rigtigt meget. Og det er en rigtig god måde at få den manglende sexlyst ændret til en naturlig og regelmæssig lyst til alt det romantiske.

Kategorier: